Aktuellt

2018-08-22
Folkmusikfesten är en viktig del av den levande landsbygd som Stjärnsundsbygden utgör. Under året har vi bidragit till arbetet med att ta fram en lokalekonomisk analys, LEA, tänkt att användas som utgångspunkt för fortsatt lokal utveckling. Här kan du ta del av resultatet:
Lokalekonomisk analys i Stjärnsund>>>

2018-08-02
NU DRAR VI IGÅNG!! Välkomna alla till den 14:e upplagan av Folkmusikfesten i Stjärnsund! Som vanligt smygstartar vi redan på torsdagskvällen med en danskväll i Österby bygdegård. Vi ses väl på något av helgens alla event?


2018-06-25
Årets allspelslåter finns nu upplagda för nedladdning eller för att bara lyssna på. Du hittar dom i menyn till vänster


2018-04-18
Nu finns ett första preliminärt program för årets Folkmusikfest att titta på under Program 2018. Vi är mycket nöjda med att även i år lyckats locka hit så många duktiga musiker och kursledare. Inom kort kommer vi att lägga ut information och anmälningar till alla kurser här på hemsidan


2018-02-13
Årsmöte med Föreningen Folkmusikfesten i Stjärnsund!
Tid: Lördag 10 mars kl 13-14
Plats: Brukskontoret (vid infarten till herrgårdsområdet) i Stjärnsund.
Årsmötesförhandlingar och samtal om årets folkmusikfest.
Varmt välkommen!


2018-02-08
Folkmusikfesten stöder helhjärtat detta upprop för populärmusik. Hedemora kommun måste ompröva sitt beslut att inte medfinansiera det regionala resurscentret Dalapop! Samtidigt riktar vi ytterligare en uppmaning till våra folkvalda: Hedemora kommun bör också ompröva sitt beslut att inte stödja Folkmusikens hus som har det regionala ansvaret för folk- och världsmusiken!
48 musiker i upprop>>>


Spelstinor

Medlemmarna i gruppen Spelstinor har varierat över tid men består idag av Åsa Andersson, Jeanette Evansson, Erika Lindgren Liljenstolpe, Carina Normansson och Josefina Paulsson. Här möts fem karaktärsspelmän, var och en med starkt individuellt spel och en egen lokal tradition. I mötet mellan dem uppstår magi, nya vägar, former och klanger. År 2006 gav gruppen ut CD:n ”Efter Spel-Stina”.

Gruppen bildades ursprungligen i syfte att göra en konsert kring spelmannen Spel-Stina, som levde under 1800-talet. Spel-Stina var född södra Dalarna (Vikarbyn, Husby socken, en mil fågelvägen från Stjärnsund). Som 16-åring kom hon som piga till grannsocknen Torsåker i Gästrikland, där hon stannade livet ut. Det var inte helt ovanligt med kvinnliga spelmän under den här perioden, men det som är smått unikt med låtarna efter Spelstina är att de finns nedtecknade. Ingen av Spel-Stinas låtar finns dock med i folkmusiksamlingen ”Svenska Låtar”. Spelstina var mor till fem barn och gjorde bland annat arbetsvandringar för att hjälpa till med försörjningen av familjen. Trots detta hade hon utrymme för sin musik och var betraktad som en av dåtidens storspelmän.

Spelstinor