Aktuellt

2014-11-18
Snart dags för trettonde Midvinterstämman!! Söndag 28 dec kl i Stora Herrgården, Stjärnsund. Välkomna!


Pia Holmqvist

Att kula är för mig ett sätt att "prata" med naturen, en urkraft. Jag ropar och naturen svarar, det är magiskt! Det är befriande att släppa lös rösten fullt ut, ta plats, våga höras.”

Den känsla som kulningen ger Pia Holmqvist kan inte beskrivas annat än som mäktig. Pia är något av en veteran i vid vallmusiken i Björktjärn – hon har varit med varje år sedan starten av Folkmusikfesten 2005. Till en början medverkade hon som hornspelare, men under något av de första deltog hon i en kulningskurs här, och sedan dess är hon fast i kulningens grepp. Numera är det hon själv som håller i trådarna när det är dags att prova på kulning.

Under sitt prova på-tillfälle kommer Pia kort att förklara grunderna, hur man använder rösten för att få fram den klara, starka, vibrationsfria tonen, resten av tiden kommer användas till att ropa och få svar. Hon kommer att lära ut några små slingor, lockrop och ljud som man kan använda för att komma igång. Det kräver inte att man har förkunskaper eller är en duktig sångare – alla får svar från skogen!

Pia vill inte begränsa sig till en genre eller ett sätt att använda rösten. Hon sjunger och kular i ett antal olika konstellationer och sammanhang, som mycket glad amatör. Och här är det inte bara folkmusik det handlar om, utan allt från jazz och visor till pop och klassiskt. Men under Folkmusikfesten är det alltså kulning som gäller. Kom och upplev urkraften du med!