Aktuellt

2018-06-25
Årets allspelslåter finns nu upplagda för nedladdning eller för att bara lyssna på. Du hittar dom i menyn till vänster


2018-04-18
Nu finns ett första preliminärt program för årets Folkmusikfest att titta på under Program 2018. Vi är mycket nöjda med att även i år lyckats locka hit så många duktiga musiker och kursledare. Inom kort kommer vi att lägga ut information och anmälningar till alla kurser här på hemsidan


2018-02-13
Årsmöte med Föreningen Folkmusikfesten i Stjärnsund!
Tid: Lördag 10 mars kl 13-14
Plats: Brukskontoret (vid infarten till herrgårdsområdet) i Stjärnsund.
Årsmötesförhandlingar och samtal om årets folkmusikfest.
Varmt välkommen!


2018-02-08
Folkmusikfesten stöder helhjärtat detta upprop för populärmusik. Hedemora kommun måste ompröva sitt beslut att inte medfinansiera det regionala resurscentret Dalapop! Samtidigt riktar vi ytterligare en uppmaning till våra folkvalda: Hedemora kommun bör också ompröva sitt beslut att inte stödja Folkmusikens hus som har det regionala ansvaret för folk- och världsmusiken!
48 musiker i upprop>>>


Pia Holmqvist

Att kula är för mig ett sätt att "prata" med naturen, en urkraft. Jag ropar och naturen svarar, det är magiskt! Det är befriande att släppa lös rösten fullt ut, ta plats, våga höras.”

Den känsla som kulningen ger Pia Holmqvist kan inte beskrivas annat än som mäktig. Pia är något av en veteran i vid vallmusiken i Björktjärn – hon har varit med varje år sedan starten av Folkmusikfesten 2005. Till en början medverkade hon som hornspelare, men under något av de första deltog hon i en kulningskurs här, och sedan dess är hon fast i kulningens grepp. Numera är det hon själv som håller i trådarna när det är dags att prova på kulning.

Under sitt prova på-tillfälle kommer Pia kort att förklara grunderna, hur man använder rösten för att få fram den klara, starka, vibrationsfria tonen, resten av tiden kommer användas till att ropa och få svar. Hon kommer att lära ut några små slingor, lockrop och ljud som man kan använda för att komma igång. Det kräver inte att man har förkunskaper eller är en duktig sångare – alla får svar från skogen!

Pia vill inte begränsa sig till en genre eller ett sätt att använda rösten. Hon sjunger och kular i ett antal olika konstellationer och sammanhang, som mycket glad amatör. Och här är det inte bara folkmusik det handlar om, utan allt från jazz och visor till pop och klassiskt. Men under Folkmusikfesten är det alltså kulning som gäller. Kom och upplev urkraften du med!