Aktuellt

2024-02-24
Årsmöte med Föreningen Folkmusikfesten i Stjärnsund!
Tid: Söndag 7 april 2024 kl 15
Plats: Stora herrgården
Varmt välkommen!Kurser under Folkmusikfesten i Stjärnsund
2-3 augusti 2024

OBS! Sista anmälningsdag för alla kurserna är 31 juli – men först till kvarn gäller! Anmäl dig via respektive länk. Du får då en bekräftelse + instruktioner för hur du betalar för kursen.

Spela polskor med Bridget Marsden: Melodispelets rikedom
Violinisten Bridget Marsden ger en polskekurs med fokus på melodispel. Alla instrument är välkomna, men fokus ligger på fiolspel. Kursen vänder sig till dig som spelat ett tag. Kursen sker på gehör.

Hur kan man forma sin egen gestaltning av en låt? Bridget lär ut några av sina favoritlåtar och jobbar med det levande låtspelet, med fokus på fras, sväng, ornament, och variation. Lusten pekar ut riktningen i upptäcktsfärden där vi får lära oss låtar ur olika traditioner såsom Ole Hjorth- och Bingsjötraditionen, Jernbergslåtarna, Jämtlåtarna och kanske några nyskrivna guldkorn. Välkommen till en inspirerande kursdag!

Tid: Fredag 2 aug kl 10-15
Plats: Kursgården Fridhem, Stjärnsund
Kursledare: Bridget Marsden
Kostnad: 600 kr 
Anmälningslänk: https://forms.gle/pamLZijBWY5hxe447
Frågor: Marika Dahllöv, melica54@hotmail.com
Denna kurs arrangeras i samarbete med Folkmusikens hus och Bilda.

 

Låtkurs med Leif Ottosson: Fiollåtar på andra instrument
Dragspelaren Leif Ottosson ger en låtkurs med fokus på samspel. Alla instrument är välkomna. Kursen vänder sig till dig som spelat ett tag. Kursen sker på gehör.

Under 15-20 år har folkmusikdragspelaren Leif Ottosson intresserat sig för ”musikalisk översättning”, hur man tar sig an ett musikaliskt material som inte nödvändigtvis är gjort för det instrument man spelar på. Hur spelar man fiollåtar på dragspel? Hur kompar man fiollåtarna på olika instrument? Vilka olika sorters andrastämmor kan man göra?

Under denna kurs får ni en första bekantskap med dessa frågor genom att Leif lär ut några arrangemang av traditionella låtar från främst Jämtspelmän, men kanske även någon Dalafavorit. Kursen är särskilt intressant om för dig som dragspelare som undrar hur man tar sig an fiollåtarna på dragspel. Varmt välkommen!

Tid: Fredag 2 aug kl 10-15
Plats: Kursgården Fridhem, Stjärnsund
Kursledare: Leif Ottosson
Kostnad: 600 kr 
Anmälningslänk: https://forms.gle/mtWCK1M3WctzNktL7
Frågor: Lars-Åke Gustafsson, mail@gumus.se
Denna kurs arrangeras i samarbete med Folkmusikens hus och Bilda.

 

Viskurs med Anna Wikenius: Ornament, sväng och lite stämsång
Välkommen på viskurs med folksångerskan Anna Wikenius. Vi kommer lära oss någon dansvisa, något vackert om kärlek och någon medeltida ballad. Allt på gehör, inga noter. Och så blir det såklart lite stämsång också! Vi går igenom vad som är speciellt för genren: soundet, stilistiska drag som ornament och sväng, lite historia men framför allt ska vi SJUNGA - och det gör vi tillsammans!

Tid: Fredag 2 aug kl 10-15
Plats: Församlingshemmet, Stjärnsund 
Kursledare: Anna Wikenius
Kostnad: 600 kr
Anmälningslänk: https://forms.gle/j24KYxhjV9aJpQMw7
Frågor: Bernt Lindström, 072-245 25 77
Denna kurs  arrangeras i samarbete med Folkmusikens hus och Bilda.

 

Munspelskurs för nybörjare med Karin Kåks
Ta chansen att lära dig grunderna på folkmusikvärldens mest behändiga instrument! Är du nyfiken på vilken ton som sitter var, och hur man egentligen blåser i bara ett hål åt gången? Karin lär ut sina bästa knep. Välkommen!

Tid: Lördag 3 aug kl 10-12
Plats: Kursgården Fridhem, Stjärnsund 
Kursledare: Karin Kåks
Kostnad: 350 kr
Instrument: Ta med ett eget munspel stämt i G, eller köp ett kvalitetsmunspel via oss för ca 500 kr. Det finns olika typer av munspel. Kontakta Karin om du har funderingar om ditt munspel fungerar.
Anmälningslänk: https://forms.gle/6AWV5poZqtrcm7DJ6
Frågor: Karin Kåks, karinkaks@gmail.com

 

Munspelskurs fortsättning med Annika Hed Ekman: Spela låtar
Spelar du redan lite munspel? Kanske har du gått någon av folkmusikfestens tidigare nybörjarkurser? Kan du några enkla låtar och känner att du vill komma vidare? Annika lär ut några gästrikelåtar i tonarten G-dur och kanske även D-dur. Välkommen!

Tid: Lördag 3 aug kl 10-12
Plats: Kursgården Fridhem, Stjärnsund 
Kursledare: Annika Hed Ekman
Kostnad: 350 kr
Instrument: Vi spelar på 10-håls diatoniska munspel (så kallade bluesmunspel). Ta med ditt munspel i tonarten G och gärna D eller LD (Low D). Har du andra tonarter så ta med även dessa. Det finns olika typer av munspel. Kontakta Annika om du har funderingar om ditt munspel fungerar.
Anmälningslänk: https://forms.gle/bCrh4CssKBAnndhKA
Frågor: Annika Hed Ekman, annika.hedekman@gmail.com